Kurz potápění vám otevře cestu k zážitkům

24.3.2021

Pokud patříte mezi milovníky vody nebo chcete jen vyzkoušet nové zážitky a dát vašim dovoleným u moře nový rozměr, pak právě pro vás je potápění jednou z možných výzev a budoucích sportovních vášní. V každém případě je ale potřeba, abyste za sebou měli kurz potápění, který vás pomůže připravit na každou situaci.

Kurz potápění je dostupný všem

Doby, kdy bylo potápění relativně nebezpečnou aktivitou, určenou především vysoce odborně školeným a fyzicky i psychicky odolným jedincům, je už dávno pryč a v současné době je potápění sportem dostupným široké veřejnosti od dětí po důchodce. Samozřejmě i tento sport má, podobně jako všechny ostatní svoje zákonitosti a limity. Vše se dozvíte právě na kurzu potápění.
Dříve, než se zapíšete do kurzu potápění, je možné absolvovat tzv. ponor na zkoušku/intro dive . Během něj se z vás určitě nestane potápěč, ale měli byste se dozvědět alespoň něco málo z potápěčské teorie a následně pod vedením potápěčského instruktora absolvovat bezpečný ponor v malé hloubce.

Zkušební ponor je takovou zkouškou, zda je potápění pro vás

Podobně, jako při řízení auta, je i zkušební ponor většinou vaší první zkušeností a nové prostředí na vás může působit stresově. Na někoho víc, na někoho téměř vůbec, ale pokud zkušební ponor probíhá tak jak má, tak byste se měli rychle strachu i stresu zbavit a užít si stav beztíže v prostředí pod vodní hladinou. Protože jste v tomto okamžiku životně závislí na vašem potápěčském průvodci, je nutné, aby to byl člověk s dostatečnými potápěčskými, ale i pedagogickými zkušenostmi.

Nikdy se nepotápějte s kamarádem, který sice o potápění něco ví, ale není školený na dozor nad úplnými začátečníky. Zkušební ponor můžete absolvovat jak na vaší dovolené téměř kdekoliv u moře, tak i v našich podmínkách. U nás se potápí většinou na zatopených lomech. Jedním z nich je i lom Srní u Hlinska, který provozuje naše firma Lom Srní s.r.o, a kde od června do září realizujeme o víkendech právě ponory na zkoušku i klasické kurzy potápění.

Kurzy potápění

Pokud vás úvodní ponor nadchne a rozhodnete se, stát se samostatným potápěčem tak vám nic nebrání přihlásit se do kurzu potápění.

Podmínky účasti kurzu potápění OWD/P1

Jedinou podmínkou je dobrý zdravotní stav, schopnost uplavat minimálně 100 metrů a chuť se učit. Veškerou výstroj vám v kurzu potápění zapůjčíme.
Na výběr máte mnoho potápěčských výcvikových systémů – CMAS, PADI, SSI, IANTD, NAUI, EDS atd.

Potápěčský kurz je rozdělen do 3 částí

Na rovinu vám můžeme sdělit, že základní informace a dovednosti, které byste měli od všech kurzů získat, jsou samozřejmě relativně obdobné a rozdíl je hlavně v přístupu instruktora – jak moc je schopen a ochoten se vám věnovat, jak moc jde do hloubky jednotlivých témat a dovedností, jaké jsou jeho osobní zkušenosti. Tohle vše je většinou důležitější než to, od jaké organizace pak potápěčský certifikát o absolvování kurzu dostanete. Naše potápěčská škola certifikuje většinou v systému CMAS a EDS.
Každý kurz je tvořen ze 3 částí, které se mohou vzájemně prolínat:

1. potápěčská teorie
2. cvičení v bazénu či mělké vodě
3. praktické ponory ve volné vodě

Potápěčská teorie – v učebně nebo jiných vhodných prostorách se seznámíte se základy potápěčské fyziky - se zaměřením na specifické aspekty a zákonitosti pobytu člověka pod vodou, anatomií a fyziologií (především vlivem vodního prostředí na lidský organismus), zdravovědou (možnými riziky spojenými s potápěním a s tím spojenou prevencí a eliminací těchto rizik), základy první pomoci, potápěčskou technikou (s jejím účelem, jak funguje, jak se udržuje….), komunikací pod vodou (tj. dorozumívacími signály) atd.
Celkem se jedná o min 7-10 hodin teoretické výuky a následných diskusí. Samotným přednáškám by mělo předcházet či následovat samostudium z výukových materiálů daného výcvikového systému. Moderní systémy mají v současné době tyto materiály i v elektronické podobě.

Cvičení v mělké vodě – jedná se o 3 - 4 úvodní ponory v bazénu či mělké vodě se zaměřením na zvládnutí bezpečného ovládání potápěčské výstroje, správného pohybu pod vodou a základních cviků zvyšujících bezpečnost při potápění (vylévání potápěčské masky pod vodou, správné vyvažování se, odkládání a nasazování výstroje pod vodou, pomoc partnerovi, potápěčské signály,…)

Praxe ve volné vodě – zde se už jedná o minimálně 4 - 5 ponorů ve volné vodě, během nichž už spějete k tomu aby jste byli schopni se samostatně potápět. Na závěr kurzu absolvujete závěrečnou zkouška z teorie i praxe.

Další informace:

Při intenzivní formě výuky je možné kurz absolvovat za 4 - 5 dnů nebo si kurz rozložit např. na 2-3 týdny. Není ale dobré si ho rozkládat na příliš dlouhou dobu v řádu měsíců.
Absolvováním základního kurzu potápění se sice stáváte samostatným potápěčem s hloubkovým limitem 18-20 m (dle zvoleného výcvikového systému), ale mějte stále na paměti, že podobně jako se v autě musíte vyjezdit, tak i při potápění se musíte vypotápět svoje dovednosti opakovat tak, aby se staly automatickými a nadále je zdokonalovat….

Kurz pro pokročilé potápěče AOWD/P2

Jakmile zvládnete základy a chcete se posunout dál tak můžete přistoupit k potápěčskému kurzu pro pokročilé potápěče – AOWD/P2. Při tomto kurzu dále prohloubíte vaše znalosti a dovednosti v oblasti teorie i praxe - především v oblasti hloubkového potápění, nočního potápění, navigace, záchrany, potápění z lodi, v proudech,... Po jeho úspěšném završení pokročilého kurzu potápění AOWD (Advanced Open Water Diver) se vaše hranice posunou na hloubku 40 m.

Ani tímto kurzem ale vše nekončí a svoje potápěčské znalosti a dovednosti můžete dále zdokonalovat ať už samostatným opakováním nebo dalšími specializovanými kurzy (vrakové a jeskynní potápění, kurz potápění pod ledem, Nitrox, záchrana, technické potápění,...)

Kurz potápění vám otevře cestu k neuvěřitelným zážitkům

Po absolvování kurzu potápění vám už nic nebrání navštívit, buď samostatně, nebo například s naší cestovní kanceláří Top Dive, nejlepší potápěčské destinace světa a zažít spoustu neuvěřitelných věcí nad i pod vodou…. Čekají vás nádherné korálové zahrady, hejna ryb, manty, žraloci i velryby… Ale stejně tak i setkání se štikou či sumcem v našich vodách je nádherným zážitkem….

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4