Malý průvodce potápěním na Filipínách

9.4.2021

Filipíny jsou spolu se sousední Indonésií zemí, která je tvořena pouze ostrovy. A to hned několika stovkami ostrovů a ostrůvků a tisíci kilometrů reefů. Na rozdíl od Thajska, které je asi nejznámější turistickou destinací jihovýchodní Asie, jsou Filipíny stále ještě relativně málo dotčené turismem a jejich obyvatelé jsou často v mnoha ohledech dokonce příjemnější než usměvaví Thajci. Na druhou stranu zde cestovatelský servis není všude tak rozvinutý jako právě v Thajsku, ale i proto má potápění na Filipínách své kouzlo.

potápění Filipíny

Potápění na Filipínách je možné na mnoha místech

Pokud vyrážíte za potápěním na Filipíny, tak máte na výběr z desítek potápěčských destinací.

Popsat a hlavně propotápět všechny je nadlidský výkon a soustředím se zde pouze na ty destinace, kde jsme se osobně potápěli. Vzhledem k možnosti relativně levných přesunů mezi jednotlivými oblastmi, se vždy vyplatí nestrávit celou dovolenou na jednom místě, ale po pár dnech se přesunout na další zajímavé místo.

Chci vidět zájezdy na Filipíny

Vydejte se s námi za potápěním po Filipínách

1. ostrov Mindoro – nabízí potápění na Filipínách na severu – Sabang, ve střední části na západě – Pandan + Apo reef a na jihu – souostroví Coron/Busuanga.

Sabang – naše oblíbená destinace, která je asi nejlepším zosobnění představ nás Evropanů o Asii – kdysi malé rybářské městečko, které se díky potápěčům postupně rozrostlo. V úzkých uličkách kolem pobřeží najdete vedle sebe potápěčské báze, resorty, vykřičené noční bary, stánky s pouličním občerstvením, prodavače cetek, masážní saloony i kvalitnější restaurace. A i přes ten trochu vykřičený a špinavý dojem má tohle městečko svoje svérázné kouzlo. Pokud jde o potápění , tak místní lokality si zamilují především milovníci makro života. Dobrý místní průvodce vám najde desítky druhů nahožábrých mlžů, mořské koníky, větevníčky, různobarevné frogfishe, ropušnice i krevetky….

Lokalita na severu sousedního Verde Island pak nabízí jeden z nejkrásnějších, ale také nejnáročnějších ponorů na Filipínách.

Pandan – je soukromým ostrůvkem, na který se dostat je krkolomné, ale pokud chcete uniknout z civilizace, tak je to to pravé místo. Kolem ostrůvku se táhne reef se statusem mořské rezervace a přímo před barem je písečná pláž, kde se drží mořské želvy. S místní potápěčskou bází je možné navíc vyrazit na jedno i vícedenní potápění do rezervace Apo reef – jedné z nejlepší potápěčských lokalit na Filipínách.

Coron/Busuanga – toto malé souostroví je díky svojí relativní izolaci ještě velmi málo dotčené turismem a kromě potápěčů sem skoro nikdo nejezdí. Přitom se jedná o jednu z nejlepších vrakových destinací na světě. Na konci 2. světové války tu Američané při vzdušných náletech potopili jednu z japonských nákladních flotil. Jedinou nevýhodou místního vrakového potápění je relativně horší viditelnost, protože většina vraků se nachází v průlivech mezi ostrovy. Kromě vraků jsou zde i destinace s nádherným makro životem a i odtud je pak možné vyrazit do rezervace Apo Island.

Další zajímavou vrakovou destinací je Subic Bay – bývalá americká námořní základna (na ostrově Luzon), která nabízí také množství vraků z 2 světové války i po ní - bitevní loď USS New Yorker, Orioku Maru, Sean Maru atd.

2. Cebu a okolí – tato oblast je asi potápěči nejnavštěvovanější. Kromě známého Boholu, který už přeci jen už začíná připomínat Thajsko jsou zde ale i další oblasti:

Negros – s nádhernými přípobřežními lokalitami, které ocení především příznivci makro života. Kousek od pobřeží se pak nachází další z vyhlášených filipínských potápěčských lokalit – Apo Island (neplést s Apo reef i Mindora).

Malapascua – krásný ostrůvek na severu Cebu s písčitými plážemi a především nádhernými potápěčskými lokalitami. Na své si zde přijdou příznivci makra, bohatých korálových reefů, je zde i pár vraků, ale to za čím sem potápěči hlavně přijíždějí, jsou liščí žraloci. Tito vzácní, plaší a zajímaví žraloci pravidelně každé ráno najíždějí k očistě na čistící stanici na lokalitě Monad schoal. Při troše štěstí lze v této oblasti spatřit i manty nebo hejna kladivounů.

Velrybí žraloci jsou lákadlem potápění na Filipínách

Jedním z velkých lákadel potápění na Filipínách je šnorchlování s velrybími žraloky.

Na výběr máte ze dvou míst:

1. Donsol – oblast, kde se od února do dubna drží ve velké zátoce tito krásní drobečkové. Bohužel je zde ale špatná viditelnost a žraloky je nutné hledat s pomocí místních průvodců při několikahodinových výjezdech lodí.
2. Oslob – tato destinace si získala během pár let světoznámé renomé díky 100% úspěšnosti v pozorování velrybích žraloků. Je to totiž jen jedno ze dvou míst na světě, kde místní obyvatelé naučili žraloky velrybí připlavávat k pravidelnému krmení. Zda je to ku jejich prospěchu či se tím narušuje přirozený řád je diskutabilní. Pravdou je, že z poplatků za pozorování žraloků žije celá místní vesnice a nikdo by si zde nedovolil jim ublížit. Což se o jiných oblastech říct nedá. V relativně čisté vodě se dostanete ke žralokům na 2-3 metry a můžete si vychutnat pohled na tyto nádherné tvory. Pokud přijedete společně s davy turistů až po 7 hodině, pak k tomu jako bonus dostanete hejno plácajících se Korejců, Číňanů nebo neomalených Rusů. Pokud se tomuto chcete vyhnout, musíte zde být nachystaní v 6 hodin ráno a jít do vody jako jedni z prvních. Pak můžete očekávat opravdu úžasné zážitky.

3. za nejlepší Filipínskou potápěčskou lokalitu je všeobecně považován Tubattaha reef

Rezervace tvořená několika ostrůvky a stovkami kilometrů korálových reefů. Ta je vzdálená cca 12 hodin plavby lodí od nejjižnějšího ostrova Palawan. Kromě nedotčených korálových zahrad, bohatých hejn ryb, žraloků šedých a útesových zde můžete narazit i na manty, velrybí žraloky nebo naopak bohatý makro život.

Potápění na Filipínách vám nabídne potápěčský ráj

Pokud se na Filipíny vydáte, tak si můžete být jistí, že narazíte především na přátelské domorodce, kteří kupodivu téměř všichni mluví anglicky. Angličtina je zde spolu s místním jazykem Tagalong jedním z oficiálních úředních jazyků. Potápění na Filipínách vám pak nabídne směs rozmanitého makro života, krásných korálových zahrad i velkých mořských živočichů. Pokud nebude vaším jediným cílem jen cestování, ale budete chtít poznávat i zajímavosti ostrovů, tak vás navíc čekají výlety do džungle, vodopády, místní kmeny (některé ještě žijící původním stylem života), rýžové terasy, sopky, jezera a mnoho dalšího.

Více o CK Top Dive

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4