Malý průvodce potápění na Maledivách

19.2.2021

Maledivy jsou hned po Egyptu jednou z nádherných a zároveň finančně i časově nejdostupnějších destinací. Proto jsou mezi českými potápěči na jedné z předních příček oblíbenosti a potápění na Maledivách patří mezi nejkrásnější zážitky.

potápění Maledivy

Potápění na Maledivách versus v Egyptě

Pokud se rozhodujete právě mezi potápěním na Maledivách nebo v Egyptě, tak zde máte pár základních faktů, které je dobré vzít v potaz:

1) vzdálenost – Egypt cca 4,5 hodiny letu x Maledivy cca 8 + většinou minimálně 1 přestup. S tím je spojena i vyšší cena letenky na Maledivy (cca dvojnásobná oproti Egyptu)
2) cenapotápění v Egyptě je určitě levnější než na Maledivách – ať už se to týká potápěčských safari nebo využití služeb klasických potápěčských center
3) atraktivita podmořského života – pokud jde o barevnost a rozmanitost korálů, tak opět vede spíš Egypt. Nicméně to, čím si potápění na Maledivách získává své příznivce, je mořská fauna – a to především velcí živočichové. Často zde při jednom ponoru spatříte víc žraloků a velkých ryb než za celý týden v Egyptě. Kromě nejčastějších žraloků šedých a útesových zde máte poměrně velkou šanci na setkání se žraloky velrybími, mantami, murénami, želvami, velkými tuňáky a při troše štěstí i plachetníky, žraloky tygřími, kladivouny atd….
4) podmínky na moři – v Egyptě poměrně často fouká a je třeba počítat s vlnami, což může být při potápěčském safari občas nepříjemná komplikace. Oproti tomu na Maledivách je moře většinou relativně klidné. Dvoumetrové vlny, které jsou v Egyptě poměrně běžné, jsme zde zažili za celou dobu jen několikrát. Na druhou stranu při potápění na Maledivách počítejte se silnějšími proudy a většími hloubkami. Potápění je zde tudíž vhodné spíš pro zkušenější potápěče.
Pokud chcete tedy vyrazit za žraloky a mantami, Maledivy jsou opravdu dobrou volbou. Nejspíš nejlepší v poměru cena/výkon ze všech běžně dostupných světových destinací.

Chci vidět zájezdy na Maledivy

Potápění Maledivy - na výběr máte stejně jako v Egyptě ze dvou možností:

1) jednodenní výjezdy s potápěčským centrem – počítejte s tím, že oproti Egyptu budou min. 2-5x dražší. 2 ponory cca 80-120 USD. Cena je dána vyššími náklady a hlavně faktem, že ve většině resortů jste odkázáni právě jen na jejich potápěčské centrum. Do jiného se prostě z vašeho ostrova nedostanete.
Další nevýhodou je samozřejmě relativně omezený operační rádius každého centra. Proto je důležité si předem zjistit na jaké lokality a za jakých podmínek (např. minimální počet osob) jezdí.
Výhodou je samozřejmě fakt, že tuto dovolenou můžete strávit i s nepotápěči. Jen riskujete, že se na často velmi malých ostrůvcích začnete brzy nudit. Vy možná díky potápění ne, ale nepotápěči tam moc aktivit, kromě lenošení na pláži nebo aktivního odpočinku v předraženém hotelovém baru, nemají… A ve finále je tento druh potápění většinou dražší než potápěčské safari.
2) podobně jako v Egyptě je i při potápění na Maledivách nejlepší volbou tzv. potápěčské safari – většinou týdenní či ještě delší plavba na plně vybavené potápěčské lodi (kajuty s klimatizací a vlastní koupelnou, jídelna, odpočinkový saloon, odpočinková vnější paluba a horní opalovací paluba, posádka cca 10 osob atd). Na rozdíl od safari lodí v Egyptě se zde ale nestrojí na tzv. divedecku, ale potápěčská výstroj zůstává na lodi a potápí se z dhoni – menší doprovodné lodi. Oproti potápění ze zodiaků to má svoje výhody i nevýhody nicméně rychle si na to zvyknete.

Výběr trasy – podobně jako v Egyptě i na Maledivách máte na výběr z několika oblastí:

SEVER

Severní trasa se jezdí poměrně málo, jsou zde sice bohatší korály, ale z nějakého nám neznámého důvodu (nejspíš nelegální rybolov), zde nejsou téměř žádní žraloci. Výjimkou je oblast Hanifaru bay – ta je světově vyhlášená výskytem desítek až stovek mant a žraloků velrybích. Bohužel se zde zdržují pouze v srpnu-září (tj. období dešťů a silnějších monzunových větrů) a setkání s nimi se nedá garantovat.

STŘED

Pokud vyrážíte za potápěním na Maledivách poprvé tak se dá asi jednoznačně doporučit střední trasa – na loď se nalodíte v přístavu kousek od letiště a absolvujete okruh: severní + jižní Male atol, Ari atol a popřípadě jako bonus většinou i sever Vaavu atolu.
Během této plavby máte šanci splnit si hned několik potápěčských snů - zažít potápění s mantami na čistících stanicích (dle ročního období buď na severním Male atolu nebo na protějším Ari Atolu). Někdy spatříte jen 1 až 2 manty na krátkou chvíli, jindy jich ve vaší těsné blízkosti plave i 6 až 10 kusů klidně celý ponor. Téměř na každém ponoru pak můžete očekávat setkání se žraloky útesovými a šedými (někde spatříte jen pár kusů, jinde jich mohou být i desítky). Na Vaavu atolu pak můžete zažít jeden z nejlepších nočních ponorů vašeho života – na lokalitě Alimatha Jetty se budete potápět s desítkami rejnoků a neškodnými, ale přitom docela velkými, žraloky vouskatými. Jsou zde naučeni na každodenní večerní krmení. Další životní sen každého potápěče si můžete splnit na jihu Ari Atolu – zde je místo, kde se pravidelně vyskytují žraloci velrybí, se kterými se buď setkáte přímo na ponoru nebo se je vám vaši průvodci pokusí najít na hladině a budete s nimi šnorchlovat. Nedá se říct, že by to bylo na 100%, ale my zatím držíme cca 80% úspěšnost. Posledním netradičním hned úvodním nebo závěrečným bonusem je lokalita Fish tank – místo kde se vyhazují zbytky ze zpracování ryb a které je neskutečně bohatě zarybněno (stovky klipek a desítky rejnoků).

JIH

Pokud jste už absolvovali klasické střední safari na Ari atol a patříte k potápěčským fajnšmekrům tak pak vám nezbývá než vyrazit za potápěním na jih Malediv. V této oblasti se potápí teprve pár let ale i tak si rychle získala mezi potápěči velký věhlas. Díky svojí odlehlosti je zde ještě více ryb a žraloků než ve střední části…. Kromě klasických ponorů v průlivech, kde se drží především šedí a útesoví žraloci, má jih jedno lákadlo – žraločí ostrov Foam Mullah. Ten získal svůj věhlas díky setkáním se žraloky tygřími (buď v přirozeném prostředí na reefu nebo při vnadění na lokalitě Tyger ZOO). Kromě nich se zde vyskytují i žraloci hedvábní, liščí a občas i oceánské manty nebo dokonce velryby.

Dalším nezapomenutelným zážitkem z této plavby je noční potápění se žraloky velrybími. Na několika místech se naučili v noci využívat světel potápěčských lodí. Ta přitahují kryl a oni se na jím bez větší námahy krmí. Potápěči je tedy nemusí nijak nahánět a za krylovou večeři s nimi mohou plavat či potápět se přímo u svojí mateřské lodi i několik hodin.
Další menší nevýhodou spojenou s potápěním na jihu je většinou nutnost se sem přepravit letecky. Na dopravu má monopol v podstatě jedna letecká společnost, tudíž si na cestu tam i zpět nachystejte asi 400 USD. A samozřejmě je to dalších pár hodin na cestě. Ale určitě to stojí za to…. Pokud máte možnost, tak zajímavou variantou je i přeplavba z Male na jih nebo obráceně. Ušetříte tím jeden let a přidáte další zajímavé lokality.

A aby toho nebylo málo tak tato oblast i reef, na kterém můžete potkat hejna kladivounů, je srovnatelná s těmi na Galapágách. Sice je to už víc o štěstí, ale i o tom potápění je….
Jediné, v čem je tato oblast chudší oproti střední části, je výskyt mant. Klasická čistící stanice je jen u ostrova Gun a i tam se nedrží manty tak pravidelně jako na severu Male Atolu nebo na Ari atolu..

Potápěčské safari a následný odpočinkový pobyt

Komu samotné potápěčské safari nestačí, tak může po jeho skončení navázat dalším už odpočinkovějším pobytem v některém z ostrovních resortů nebo přeletět na Srí Lanku a podniknout zde okružní poznávací výlet. I tuto variantu máme v nabídce a po jejím zavedení se stala ihned hodně populární.
Pokud se rozhodnete pro potápění na Maledivách, můžete využít služeb naší CK Top Dive, která má s organizací plaveb v této oblasti bohaté zkušenosti, i zde máme většinu lokalit osobně propotápěnou a využíváme služeb našich osvědčených místních partnerů.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4