Malý průvodce potápěním v Mexiku

12.3.2021

Ačkoli pro většinu českých potápěčů je Mexiko především synonymem potápění v jeskyních – nazývaných zde Cenoty, nabízí tento přímořský stát se stovky kilometrů pobřeží, spoustu zážitků i pod mořskou hladinou. Potápění v Mexiku tak stojí za to.

potápění Mexiko

Potápění v Mexiku - na výběr máte ze dvou oceánů

Pokud se do Mexika vydáte za potápěním tak můžete volit hned ze dvou rozdílných pobřeží/oceánů.

  1. Západní – pacifické pobřeží není mezi potápěči i cestovateli tak známé jako východní karibská část, nicméně i zde můžete najít zajímavá místa k potápění.
    Bezesporu nejlepší z nich je Socorro – přezdívané mexické Galapágy. Jedná se o sopečné ostrůvky západně od nejjižnějšího konce Kalifornie a dostat se na ně můžete jen při absolvování potápěčského safari. Vyráží se na ně z jihu Cabo San Lucas a během této akce můžete spatřit velké oceánské manty, hejna kladivounů, žraloky hedvábné, galapážské, šedé, útesové a při troše štěstí i tygří. Kromě nich se zde v období od konce ledna do konce dubna vyskytují i keporkaci, kteří sem připlouvají porodit a odchovat svoje mláďata. Tato oblast je právem řazena mezi 10 top světových potápěčských lokalit.

    Kromě safari na Socorro můžete ve vhodném období navíc zažít nádherné b – zde se můžete potápět se žraloky býčími, mantami, žraloky velrybími nebo zažít jeden z potápěčských divů světa – noční ponor se stovkami mant zakrslých - mobul. Mezi nádherné zážitky pak bezesporu patří i pozorování velryb v oblasti Magdalena bay. Safari na Socorro patří mezi novinky v nabídce CK Top Dive a doufáme, že splní očekávání nás i našich klientů.
  2. Východní strana Mexika pak nabízí jednak klasické potápění v teplém Karibiku a asi nejlepší a nejsnáze dostupnější jeskynní potápění na světě – v cenotech na poloostrově Yucatan.

Chci vidět zájezdy do Mexika

Potápění v Karibiku patří k průměru

Potápění v Karibiku se obecně dá řadit spíše k průměru nebo maximálně lepšímu průměru. V oblasti větších středisek Cancun, Playa del Carmen i v Tulumu je dokonce spíše podprůměrné. Nejlepší potápění v moři můžete zažít na ostrově Cosumel (naproti středisku Playa del Carmen), nebo pak na jihu v oblasti Mahahual či Xcalak. Zde jsou reefy ještě stále bohaté na život a nejsou zde takové davy turistů jako na severu.

Nádhernou, ale bohužel špatně dostupnou oblastí, je rezervace Chincorro. K plavbě sem ale musíte mít dobré povětrnostní podmínky, což se nikdy nedá předem garantovat. Další ale jen sezónními zajímavostí je potápění s býčími a velrybími žraloky.

Býčí žraloci připlouvají na pobřeží střediska Playa del Carmen v listopadu porodit mladé žralůčky a koncem ledna (ale někdy až v březnu) se zase vracejí zpět k Floridě. Se žraloky velrybími můžete šnorchlovat na podzim v oblasti na sever od Cancunu.

Potápění v Mexiku vévodí Cenoty

Nejčastějším cílem českých potápěčů při cestě za potápěním do Mexika jsou ale Cenoty. Jedná se o vápencové jeskyně vzniklé erozí před miliony let.
V současné době nabízejí díky filtraci dešťové vody i průsakům slané mořské vody zvláštní jev – můžete se zde potápět jak ve sladké tak ve slané vodě. Tato 2 skupenství se navzájem nesmíchají. Ponor zahájíte ve sladké vodě a následně klesnete do teplejší slané vody. Čím dál od pobřeží tím hlouběji se předěl sladké a slané vody nachází.

Potápění v jeskyních

Potápění v Cenotech - vápencových jeskyních, se zdá být činností určenou jen zkušeným jeskyním potápěčům, ale díky místním mimořádným podmínkám – teplá a čistá voda a jeskyně různých náročností, se zde mohou potápět i méně zkušení potápěči.

Pro ně platí relativně přísná pravidla – mohou absolvovat pouze tzv. cavernové ponory – tj. po hranici světla (což ale nemění nic na tom, že plavete v nádherné jeskyni s krápníky a potřebujete k tomu nejlépe kvalitní světlo), potápíte se pouze v doprovodu místního potápěčského průvodce a ten vás nepustí dál než do přesně vymezených oblastí. Tím se i tento jinak náročný a těžko dostupný druh potápění stává relativně bezpečným. Běžně je možné zde potápět cca 12 cavernových cenotů, klasických jeskynních jsou pak desítky, možná i stovky. Zde už jde samozřejmě o činnost vhodnou jen pro dostatečně vycvičené a zkušené jeskynní potápěče.

Jeskynní potápění je nádherné

Na potápění v místních jeskynních je mimo neskutečně čisté vody nádherné i to, že každý cenot je jiný. Některé jsou bohatě zdobené krápníky, jiné se vyznačují ostře zerodovanými stěnami vytvářejícími fantastické tvary a nejúžasnější cenot – Angelita připomíná ponor do pekla skrz oblak sirovodíku. Pokud Vás zde jeskynní potápění chytne a nepustí, tak není samozřejmě problém zde absolvovat i kurz jeskynního potápění, který vám dovolí nahlédnout do dalších potápěčských dimenzí.

Mexiko není jen potápění, ale i jídlo a památky

Jelikož ale nejen potápěním je potápěč živ, tak je dobré upozornit i na další pozitiva Yucatánu – výborné mexické jídlo a úžasné mayské památky. Na jídlo si dost času určitě najdete, na památky stojí za to si vyhradit aspoň 1-3 dny. Kromě nejznámější Chitchen Itza můžete navštívit i ruiny bez davů turistů jako Uxmal, Kabah či Labna. Svoje nesporné kouzlo má i koloniální Merida či biosférická rezervace Celestún.

Zajímá vás více?

Doufáme, že Mexiko ve vás zanechá stejně krásné vzpomínky jako v nás. Pokud máte jakékoliv dotazy nebo chcete vědět více, neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4