Potápění Maledivy - ráj tisíce ostrovů

13.5.2021

Maledivy jsou pro většinu suchozemců synonymem mořského ráje s tisíci ostrůvků porostlými palmami a až kýčovitě bílými písčitými plážemi na břehu azurově modrých lagun. Realita je sice ještě krásnější než představy, ale jen málo lidí si uvědomuje, že už v blízké budoucnosti se díky naší konzumní společnosti tento ráj nejspíš stane minulostí a jeho většina bude vymazána z map. Pro potápění na Maledivách to nebude zas taková tragédie, poněvadž jen přibude víc reefů a ubude turistů, nicméně pro místní obyvatele to musí být noční můra, která se neodvratitelně blíží.

Maledivy

Otazníky kolem potápění na Maledivách

Proto jsme se do této špičkové potápěčské destinace vypravili ještě v době, kdy je vše aspoň relativně tak, jak má. V potápěčských průvodcích a informacích na internetu je potápění na Maledivách hodnoceno často velmi protikladně. Na jedné straně jsou Maledivy řazeny mezi top světové lokality, na druhé straně se často setkáte se zprávami o zničených či odumřelých reefech.

Naše zájezdy na Maledivy

Potápění na Maledivách - z resortu nebo safari lodí?

Ihned po sehnání základní informací o potápění na Maledivách, ze kterých vyplynulo, že by to snad mělo stát za to, jsme řešili první otázku - potápění z některého z místních resortů nebo safari na lodi?

I když i první možnost byla vzhledem k nadprůměrně kvalitním službám velmi lákavá, přeci jen pro ty, kteří sem jedou hlavně za potápěním, nabízí ubytování na lodi možnost propotápět daleko více lokalit. Na rozdíl od Rudého moře však není nabídka safari lodí na Maledivách zas tak velká a většina z nich je minimálně o třídu kvalitativně níž. Na druhou stranu už to značilo něco v tom smyslu, že můžeme očekávat menší davy potápěčů.

Vybrali jsme si potápěčské safari

Naši první akci na potápěčském safari jsme absolvovali na lodi Ari Queen.Ta se se svými rozměry i vybavením téměř rovná kvalitním lodím v Egyptě a práce i chování posádky je v mnohém i předčilo.
Po příletu nás před letištěm, jehož přistávací dráha je jen několik metrů od břehu moře, čekal náš potápěčský průvodce Ahmed i naše doprovodná loď - dongha, která nás z přístavu hned u letiště dopravila po pěti minutách přímo na loď. Zde nás čekalo klasické rozdělení do kajut, nachystání potápěčské výstroje a hlavně první výborný oběd. Po krátkém odpočinku jsme si dali ještě odpoledne vyvažovací ponor na reefu Back Faru u jednoho z nejbližších ostrůvků. Hned po prvním skoku do vody a nedočkavém rozkoukání se na dně v nás trošku zahlodal červík pochybností: “Doufejme, že takové ponory nebudou všechny”. Až na množství murén tento reef za moc nestál, ale to se dalo poblíž hlavního města a přístavu ještě tolerovat.

První ponory byly spíše slabší

Stále plní optimismu jsme ráno v 6:30 vyslechli briefing k další lokalitě: Lankan Beiru, která je jedním z místních manta pointů. Bohužel manty se nekonaly, jejich hlavní sezóna na této lokalitě je od konce května do září a my zde byli o chvíli dřív.

Druhý ponor se už o něco zlepšil a lokalita Kuda Haa nabídla už docela pěkný, bohatě zarybněný reef. Nicméně pořád to ještě nebylo to, co by mělo Maledivy řadit mezi top světové lokality.

Takže se naše naděje upnuly do přejezdu z Male Atol na Ari Atol - hlavní cíl naší plavby. Stejně jako North Male Atol i North Ari Atol patří k největším atolům na Maledivách a je tvořen desítkami či spíše stovkami ostrůvků a reefů.

Nejlepší noční ponor v potápěčské kariéře

První ponor, který jsme zde absolvovali, byl kvůli delšímu přejezdu mezi oběma atoly až noční ponor na lokalitě Maia Thila. Náš potápěčský průvodce Ahmed nás na briefingu naladil na útesové žraloky, želvu a velké rejnoky. Od prvních minut ponoru bylo jasné, že to nebyly jen prázdné sliby a s přibývajícími minutami se naše zážitky násobily téměř geometrickou řadou.

Už při sestupu po kotevním laně se nám ve světle baterek mihli první útesáci a poté se na dně zavlnil avizovaný velký rejnok. Po přeplavání horní části reefu se pak na stěně útesu začalo ve světle lamp míhat naráz i několik útesáku lovících přímo v naší těsné blízkosti. Želva spala samozřejmě v jeskyni, kde byla nakreslena na briefingu a nádavkem jsme při návratu na plato potkali ještě jednu schovanou pod kamenem. U kotevního lana se pak kromě žraločků znovu objevil i velký rejnok a stejně jako žraloci i on si klidně lovil bez ohledu na naši přítomnost. Sečteno a podtrženo - zatím asi nejlepší noční ponor za moji dosavadní potápěčskou kariéru.

Takto vysoce nastavená laťka opět nabudila naše očekávání na další ponory. V podstatě všechny následující ponory se daly hodnotit jako velmi dobré, s hloubkami do 30 metrů, velkými hejny ryb, jeskyňkami či skalními převisy a korály dosahující občas i kvality Rudého moře. Dokonce i na místech evidentně v minulosti poškozených masivním odumíráním korálů došlo neuvěřitelně rychle k jejich obnovení na cca 50 - 80% jejich původního stavu.

Potápěčské kurzy

Několik z těchto lokalit ale patří opravdu k nezapomenutelným zážitkům

1) Dhonkavto Thalia (3. den safari) - další “Manta point” - svažité dno s písečnou lavicí v cca 18 m. Ihned po sestupu na dno těsně před námi téměř vzorově proplavaly dvě manty. Téměř jako by to měly nacvičené pro fotografy. Ihned jsme zalehli na písčité dno a čekali, kdy se objeví znovu. 5 minut - nic, 10 minut - nic, 15 minut - nic, 20 minut - nájezd manty zezadu těsně nad námi, 25 minut - nic, 30 minut - náš guide zavelel k přesunu kousek dál po proudu. Hned po 50 metrech jsme narazili na 4 manty pěkně v zástupu a ty už s námi vydržely až do konce ponoru. Škoda jen, že nás zásoba vzduchu a hlavně rychle naskakující deko vyhnaly už po necelé hodině z vody. Zajímavé bylo zjištění, že na přítomnost potápěčů jsou zvyklé a vůbec jim nevadili ani kluci na podvodních skútrech. Chvílemi to opravdu vypadalo, že jsou zde placené jako profesionální modelky.

2) Sun Island Beiru (4. den safari) - jeden z mnoha ostrůvků na západním konci Ari Atolu, který se vyznačuje výskytem velrybích žraloků. Ještě před příjezdem na tuto lokalitu nás náš průvodce Ahmed instruoval, ať si nachystáme věci na šnorchlování. Opět jako dle nacvičeného scénáře nás ihned po příjezdu k ostrůvku přivítalo kousek od břehu velrybáččí mládě. Třímetrový drobeček si zvědavě plaval mezi šnorchaři, dopřál si bublinkovou lázeň od skupiny potápěčů pod ním a až po docela dlouhé době zmizel v modři oceánu.
Hned druhý, už podstatně větší velrybák, nás čekal na začátku druhého ponoru. Ten se s námi zdržel podstatně kratší dobu a také nakonec zmizel v hloubce.

3) Závěrečná odměna v podobě doposud trochu chybějících šedých žraloků nakonec přišla předposlední den po přejezdu zpět na South Male Atol. Lokalita Coco Corner a přilehlé průplavy patří k nejlepším místům na pozorování žraloků na Maledivách. My měli bohužel tu smůlu, že jsme zde byli v době úplňku, kdy téměř nebyly proudy. Ty jsou podobně jako téměř všude základní podmínkou výskytu aktivně lovících žraloků. Přesto jsme i tak 5 - 8 šedáku na každém ponoru měli.

Potápění na maledivách je rájem

Kromě těchto nadprůměrně zajímavých ponorů jsme během safari absolvovali spoustu dalších ponorů na typických maledivských reefech - většinou se jednalo o menší korálové homole začínající cca 10 m pod hladinou, se stěnou do 25 - 30 m, přecházející pak v pozvolný písčitý svah. Jejich boční stěny vytvářejí často převisy s jeskyňkami, ve kterých můžete najít přes den odpočívající útesové žraloky. V jedné jeskyňce se jich těsná mezi třemi až deseti, ale není zas tak jednoduché je najít. Mimo klasických tvrdých korálů pokrývajících hlavně horní část reefu, ocení zvláště fotografové nádherné měkké korály či gorgonie na jejich stěnách a spodní části. Místní útesy jsou mimořádně bohatě zarybněné a především pod převisy a v kaňonech se schovávají obrovská hejna kranasů, smuh a očnatců.

Z predátorů je možno kromě útesových a šedých žraloků spatřit barakudy, tuňáky, murény či na dně perfektně maskované ropušnice. Kromě nádherného moře a setkání s mantami, velrybáky i žraloky nám zůstává z Malediv několik výrazných dojmů:

  • neskutečně klidné moře
  • lokality bez davů potápěčů
  • super služby
  • prostě potápěčský ráj

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4