Potápění Palau

21.1.2021

Zúčastněte se s námi potápěčské akce směřující do jednoho z posledních podmořských rájů nedotčeného lidskou činností – Mikronésie – Palau. Místa kde stále můžete spatřit bohatě zarybněné reefy se zdravou populací žraloků šedých a útesových, mantami a dalšími mořskými živočichy kteří zde neznají strach z člověka. Zažijte s námi potápění na Palau.

Palau

To, co jsme od této destinace v našich představách očekávali, se splnilo po potápěčské stránce na 300%, ale bylo zde i dost věcí, které nás poněkud zklamali.

Potápění na Palau

Pokud se vydáte na Palau, berte to opravdu jako potápěčskou dovolenou a žádné další velké naděje do toho nevkládejte. Potápění na Palau je totiž hlavním důvodem, proč tam jet. V našich představách jsme si tuto destinaci přirovnávali tak trochu k Maledivám – typický tropický ráj s desítkami ostrůvků a typickými bílými plážemi. To vše najdete v mnoha průvodcích dokumentech i na většině propagačních fotografií, ale bohužel, či možná bohudík, jsou tato místa mimo hlavní ostrov, na kterém je většina návštěvníků ubytována.

Zájezdy na Palau

Palau - ráj potápěčů, nikoliv turistů

Poblíž hlavního města Coror je jen jedna uměle vytvořená pláž a pobyt v resortech moc možností k vodním radovánkám neposkytuje. Pokud chcete vyrazit na krásnou písečnou pláž tak si musíte najmout loďku a vyrazit na vyjížďku k neobydleným ostrůvkům ve východní části souostroví. Právě ty jsou nafoceny ve všech průvodcích a propagačních prospektech a jsou opravdu až kýčovitě nádherné.

V případě, že se vydáte na výlet autem, tak sice můžete zajet k vodopádům v džungli, zajet až na druhý konec ostrova, kde je pár kamenných monolitů, ale na rovinu - je to spíš ztráta času a je lepší se zde na Palau jen potápět, potápět a zase potápět.Moře je totiž hlavní devizou tohoto ostrovního státečku a na jeho ochranu je kladen zvláštní důraz. 

To je i důvodem, proč u hlavního ostrova nejsou žádné pláže – místní úřady dávají přednost zachování přípobřežních mangrovových porostů před rozvojem masivního turismu.

2 možnosti potápění na Palau

Pokud se vydáte na Palau za potápěním, pak máte 2 možnosti:

  • potápěčské safari
  • pobyt v resortu s jednodenními výjezdy

Tak jako téměř všude je první varianta samozřejmě lepší, ale dražší – nabízí intenzivnější potápění a většinou se dostanete i na méně frekventované potápěčské lokality. Na Palau je ale počet těchto lodí striktně omezen, a proto je i jejich nabídka a volné kapacity značně limitována.

Nicméně pokud zvolíte druhou variantu, tak jistě také nebudete litovat. Služby většiny potápěčských center na Palau jsou na mimořádně vysoké úrovni. Na moře se vyráží velkými laminátovými čluny poskytujícími dostatek místa všem členům výpravy, a díky silným motorům i značný operační rádius – cca 30-50 km od základny. Tomu však odpovídá i nadprůměrně vysoká cena potápění – cca 150 USD/den.

Mám otázky

Potápění na Palau - zážitky se žraloky

Samotné potápění na Palau lze pak nejlépe charakterizovat jedním slovem – žraloci. Palau je jednou z posledních světových destinací, kde je stále zdravá populace žraloků šedých a bělocípých útesových. Na nejlepších lokalitách jako Blue Corner jich potkáte za ponor desítky, na jiných lokalitách o něco méně, ale vždy se nějaký objeví. Oproti tomu lokalita German channel, která je známou čisticí stanicí mant, je tak trochu výletním místem japonských podvodních turistů, což dojem z této lokality poněkud kazí.

Potopte se za zajímavými vraky

Kromě klasických ponorů na nedotčených a hojně zarybněných reefech je často opomíjeným faktem, že Palau je jednou z nejlepších indo pacifických vrakových destinací. Spolu s lagunou Truk a filipínským Coronem patří k nejzajímavějších a nejlépe dostupným lokalitám, kde se nacházejí zbytky japonské námořní flotily z 2. světové války. Při náletu spojeneckých vzdušných sil zde bylo potopeno asi 15 převážné nákladních lodí (Iro, Helmet wreck, Ryuko Maru, Teshio Maru, atd). Kromě nich se zde nachází i několik vraků letadel (japonské Zero a hydroplán - obě v malých hloubkách) a za hranicí rekreačního potápění i nádherný vrak americké bitevní lodi USS Perry.

Nejlepší potápění na Palau s CK Top Dive

Toto a ještě mnoho dalšího můžete zažít pokud se rozhodnete zúčastnit akce Potápění Palau – Mikronésie z nabídky CK Top Dive – specialisty na zájezdy za potápěním do celého světa – Egypt, Súdán, Maledivy, Filipíny, Elba, Norsko, Mexiko, Mosambik, ... Pokud ještě nejste certifikovanými potápěči tak s námi můžete absolvovat kurz potápění ať už v ČR či některé z těchto přímořských destinací.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4