Potápění v Egyptě

15.2.2021

Potápění v Egyptě představuje pro většinu potápěčů nejlepší poměr ceny a výkonu na světě. Pro Evropany je navíc Rudé moře nejbližší tropická destinace a po 4,5 hodinách letu jste z chladné české zimy v teple u tyrkysově modrého moře.

Egypt

Potápění v Egyptě může být jednodenní i vícedenní

Pokud zvolíte Egypt za svoji příští dovolenkovou oblast, tak dalším krokem je volba typu potápění: jednodenní výjezdy za potápěním (s ubytováním v hotelu) nebo vícedenní (většinou) týdenní plavby na plně vybavených potápěčských lodí – tzv. potápěčské safari.

Jednodenní výjezdy za potápěním lze absolvovat s využitím služeb desítek potápěčských center ve všech větších turistických destinacích na břehu Rudého moře, a dokonce i ve většině osamělých hotelů mimo ně.

Potápěčské zájezdy do Egypta

Na výběr máte z následujících hlavních středisek:

Hurghada

Asi nejstarší, největší a zároveň nejznámější egyptské letovisko. Pro některé je příliš egyptská (nepořádek, otravní obchodníci, atd.), na druhou stranu nabízí kromě výjezdů na moře možnost nákupů, posezení v místních kavárnách či restauracích a především výlety na světoznámé egyptské památky (Káhira, Luxor, Karnak, Asuán,…).

V porovnání s ostatními letovisky zde můžete potápění pořídit nejlevněji (od cca 25 USD/2 ponory z lodě) a zároveň jako jediná je relativně chráněná reefy a ostrovy… Nejvíce navštěvované potápěčské lokality sice trpí návalem turistů a můžete na nich napočítat i víc jak 20 lodí, na druhou stranu s dobrým průvodcem můžete být na lokalitě téměř sami a zažít prvotřídní potápění na krásných korálových zahradách nebo stěnách. Jen je potřeba počítat s tím, že většina ponorů je z lodi, ponorů na reefu přímo u hotelů zde moc není a pokud ano, tak za moc nestojí.

Sharm el Sheik

Je druhou největší destinací nacházející se na druhé straně Rudého moře – na Sinajském poloostrově. Toto středisko bylo budováno primárně jako turistické, proto je i výrazně luxusnější a čistší než Hurghada. Potápět se dá přímo na hotelových reefech, v Tiranské úžině nebo v rezervaci Ras Mohamed. Cenově počítejte minimálně s 30-40 USD/2 ponory. Pokud vyrážíte na potápění z lodě tak jedinou nevýhodou oproti Hurghadě zde je, že se nevyplouvá přímo od vašeho hotelu, ale z centrálního přístavu.

Safaga, Marsa Alam

2 menší destinace na jih od Hurghady. Obě nabízejí potápění na méně dotčených reefech, ale oproti Hurghadě nejsou tak dobře chráněny ostrovy a reefy. V případě horšího počasí je zde proto potápění náročnější, nebo se musíte spokojit s chráněnými lokalitami u pobřeží. I zde počítejte s vyššími cenami. Hlavně v oblasti Marsa Alam, kde jsou hotely rozesety často daleko od sebe, a máte možnost volby jen jednoho hotelového potápěčského centra. Na druhou stranu zde služby bývají většinou na velmi dobré až nadprůměrné úrovni úrovni.

Potápění v Egyptě - ideální volbou je potápěčské safari

Potápění v Egyptě z s jednodenními výjezdy jsou ideální volbou především pro ty potápěče, kteří cestují s rodinou či jinými nepotápěči. Pokud je ale vaším primárním cílem potápění, a navíc cestujete se stejně naladěnými parťáky, tak nejlepší volbou je tzv. potápěčské safari.

Jedná se o plavbu na plně vybavené potápěčské lodi s délkou min. 30 m, posádkou cca 8-10 osob, kajutami s klimatizací a vlastní koupelnou, jídelnou, saloonem, prostorem na strojení (tzv. divedeck), střední odpočinkovou palubou a vrchní opalovací palubou.
Denní režim na těchto lodích nejlépe vystihují tyto základní činnosti: potápět, jíst, spát a relaxovat. Nic jiného nemáte na starost….

Potápění v Egyptě - kvalitní lodě a servis

Egypt nabízí v současné době nejlepší potápěčské safari lodě za nejlepší cenu. Nikde jinde na světě nedostanete za podobnou cenu tak kvalitní lodě a servis. Na jiných destinacích, jako jsou například Galapágy, Kokosové ostrovy, Socorro, Raja Ampat atd. zaplatíte za týdenní plavbu až 10 ti násobek a to často na lodích, které by v Egyptě vůbec neobstály v místní konkurenci. Na druhou stranu zde nepočítejte s množstvím ryb a žraloků jako na těchto top destinacích, kvalita korálů se jim ale může směle rovnat a často je i předčí. Rudé moře je stále jedno z nejkrásnějších a nejbarevnějších na světě a potápění v Egyptě je zážitkem na celý život.
Pokud se tedy rozhodnete pro potápěčské safari v egyptské části Rudého moře, pak už jen zbývá zvolit trasu a loď.

Naše safari lodě

Trasy jsou v podstatě 4 základní + jejich kombinace:

1. Severní trasa

Vyplouvá se většinou z Hurghady a plavba směřuje na sever. Tato oblast se vyznačuje především velkým množstvím vraků (4 vraky na Abu Nuhas, Thistlegorm, Rosalie Mooler), reefy, kde můžete spatřit a potápět se s přátelskými delfíny (Shaab el Erg, Abu Nuhas, Gubal) a jednou z nejkrásnějších nejen egyptských, ale i světových potápěčských lokalit - Yolanda reef v rezervaci Ras Mohamed.
V severní části Rudého moře sice nemůžete moc počítat, že spatříte žraloky ale i tak tu určitá šance je. Tato trasa je bezesporu nejlepší pro vyznavače vrakového potápění nebo méně zkušené potápěče. Je to i jedna z plaveb během níž se dá absolvovat nebo dokončit kurz potápění. V letním období zde naše CK Top Dive organizuje i rodinná dobrodružná safari, která jsou určeny i pro nepotápěče….

2. Jižní trasa/Hluboký jih

Na jih Egypta se dá sice vyplout i z Hurghady ale lepší jsou přístavy cca 200-300km jižněji – Marsa Ghleb, Marsa Alam nebo Hamata. Ušetříte si tím jeden dlouhý noční přejezd.
Většina lodí, které vyrážejí na jih směřuje až do oblasti St. Johns, což jsou nejjižnější běžně potápěné egyptské reefy. Na této plavbě nečekejte vraky, místo nich ale nabízí potápění na krásných stěnách spadajících do bezedných hloubek, bohaté korálové zahrady, nádherné jeskynní labyrinty i zátoky, které obývají velká hejna delfínů dlouholebých (Sataya, Samaday). V oblasti St. Johns a na některých hlubších reefech (Elphistone, Shaab Sharm, Mahsour atd) máte šanci i na setkání se žraloky. Kromě klasických reefových jsou největším potápěčským zážitkem pozorování žraloků dlouhoploutvých nebo kladivounů často z bezprostřední blízkosti… Kromě nich určitě spatříte i tuňáky, kranase, napoleony, velké murény, želvy a při troše štěstí i přátelského dugonga.

3. Mořské parky – Brothers, Dedalous, Zabargad, Rocky Island

Potápění na těchto reefech představuje nejlepší, ale také nejnáročnější potápění v Egyptě. Všechny spadají do nejpřísnějšího stupně ochrany, což sice v Egyptě zas tak moc neznamená, ale naštěstí jim přirozenou ochranu poskytuje jejich velká vzdálenost od pobřeží. Právě zde máte největší šanci na potápění se žraloky a velkými pelaktickými rybami. Bohužel i v Egyptě se projevuje masivní devastace žraločích populací v důsledku jejich nelegálního lovu, rok od roku jsou počty žraloků nižší a setkání s nimi vzácnější. I tak, především pak lokality Brother Islands a Dedalous, téměř garantují setkání s kladivouny a žraloky šedými i dlouhoploutvými. Někdy spatříte na Dedalousu jen několik kladivounů, jindy i hejna v řádu desítek kusů. Kromě žraloků pak ostrov Big Brother nabízí nádherná vrakové potápění na pozůstatcích nákladních lodí Aida a Numidia.

Pokud se rozhodnete absolvovat potápěčské safari v Egyptě tak můžete využít služeb naší CK Top Dive. Na potápěčská safari v této oblasti se specializujeme už více než 20 let, osobně jsme všechny lokality nespočetněkrát propotápěli, a jako jedni z mála využíváme především ocelové potápěčské lodě. Ty jsou díky svojí stabilitě i odolnosti výrazně komfortnější a bezpečnější než běžné dřevěné lodě.

Naše zájezdy

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více, neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4